Monday, April 30, 2012

Hari Pekerja 2012

Hari ne 1 Mei adalah Hari Pekerja seantara Malaysia . .

Kepada semua yang bekeja Selamat Hari Pekerja diucapkan..Biar apa2puwn pekerjaan yg kite lakukan..pastikan ianya daripada sumber yang halal . .baru la berkat duit gaji kite tiap2 bulan...

Tema Hari Pekerja bagi tahun 2012 berbunyi begini.."Pekerja Berinovatif Penggerak Transformasi"..Chewah...Inovatif ke ko zana...huhu...

Cete pasal hari pekerja ne..aku juga seorang pekerja..mcm korang sume gak..yea la kn kalo xkije mana datang duit weiii...nak bayar ansuran rumah...ansuran kete...bil itu ini....makan..pakai...dn macam2 lg la kn...Tu sume perlukan duit kn...Duit...Duit..Duit je la..Ada duit semu leh jadi...xde duit..ko dok la diam2 je..huhu....

Alhamdulillah..kalau ikut kalendar hari ini...aku dh bekerja di Felda Technoplant Sdn Bhd selama 7 tahun gak la..Lama jugak la kiranya kn..Makna kata umur aku 22 tahun aku dh di situ. .

Ok.. Jom kite buat2 tengok perjalanan si zana ne sebagai pekerja. Bagus sgt kt die tu..

Tahun 2000 - Habes Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Tahun 2001
Jan - Mei 2001 - Sempat bekerja sementara kat Pusat Pakaian Hari-Hari Taman Permata, Ulu Klang sebagai jurujual...Okla just nakj carik pengalaman dan kumpul duit skit..

Tahun 2001 - 2004
Mei 2001 hingga April 2004 -Sambung belajar kat Kolej Yayasan Melaka..Amik Diploma Pengurusan di bawah Universiti Teknologi Malaysia..Ayah aku beriya2 nak aku belajar disini...Alhamdulillah aku berjaya gak abeskan Diploma aku kt situ..Kira 3 tahun jugakla aku bermastautin di Melaka . .
Mei hingga November 2004 - Habes belajar terus dapat kije dekat Zuliza Bina Sdn Bhd kat Taman Keramat Au2...Ok la..carik pengalaman kije pejabat pulak..
Dis 2004 -  Dapat kije kat FELDA Technoplant hingga sekarang..

Tu je la..xla banyak sgt pengalaman kije aku..Tahap biasa2 je kn..xmcm korang kn..mesti lg hebat dan menarikkn..

Apa2pun aku bersyukur kerana aku masih setia di sini...Menerima kenaikkan gaji dn bonus tiap2 tahun..Disamping kawan2 dan bos2 yg ok dn baik..Wa sayang sama lu la..erk..tiba rock pulak...

Apa yg penting aku dikelilingi kawan2 sekerja yg banyak membantu dn memberi kerjasama..Bile kite dalam satu team..kite kena ada sifat berkerjasama dan tolong menolong br la kuat team kite tu kn..Bak kata wonderpets...Apa yg penting KERJASAMA..huk..huk...Yeala kn...jangan kije ko...kije ko je...Tolong la kwan2 lain yg mungkin tengah byk kije...wpun bile ko tolong tu..ko xla dpt gaji lebih..tp, pahala dijanjikan Allah swt utk ko..insyaALLAH..so, jgn la berkira kije...ok..Dengar tu zana...jgn ckp je lebih...

Ok la..busan lak korang baca cete aku ne lama2 kn....mesti byk lg blog menarik yg korang nk tgk kn..Ok la aku puwn nak sambung wat kije rumah...hari ne kn cuti..so amik peluang nak kemas rumah la...xkn asyik nk menghadap menatang ne je kn..

Orait jumpe lg..Time kasih la sbb membaca coretan aku yg ntah apo2 ne..

Selamat Hari Pekerja dan Selamat Bercuti . .








Sunday, April 29, 2012

Weekand (28 - 29hb)


Halu . .Selamat Hari Isnin...


Korang sihat ke?harap siaht2 dn ceria je selalu..Apa pcjet korang weekand lepas?


Weekand baru ne KL kn sibuk dengan perhimpunan bersih sana sini...bersih la sgt...guna dinamo aje puwn dh hilang..huhu...


Hurm..tp,kiteorg cabut balik Muar..Jumpe mil..lama xjumpe die..rindu tau..di samping nak tengok persiapaan sil nk kawen minggu depan..Persiapan hampir 50% siap..tinggal nak beli barang2 basah n kering tuk kenduri ..bile tengok sil nak kawen ne..teringat zaman kiteorg kawen dulu..tahun 2009..mmg agak pening kepala nak uruskan majlis kahwen...klu blah pompuan...pikir majlis nikah..majlis bersanding...hantaran lg...makanan cukup ke tak....pelamin ok ke..baju sanding/nikah cmne plak..dn macam2 lg la..tp, alhamdulillah..sume tu akan  dpt diatasi...dn bile dh selesai majlis nnti..terus ringan je kepala ne...lega la kn...korang puwn rasa cmtu dulu kn....Harapan dan doa aku..moga majlis sil aku nanti akan berjalan dengan sempurna dn lancar la...Mudah-mudahan kn...

So, tu je nak story nagn korang...Janji aku rasa puas bile dpt updated...poyos je kn..So, sebelum korang tukar blog lain...layan la gambar kami yg kepenatan...

Tata . .



















Monday, April 23, 2012

Sunday, April 22, 2012

Kisah di petang Rabu 18 April 2012 yg lalu . .


Hye uols....just nak share satu cete ngan korang..rasa aku biasa2 je la kot...tp,cm ada kelakar skit la...Cete die cmne....

Biasa pas abes ofis our aku balik ngan my hubby...tp, petang tu dia training lawn ball...so, xpat nak pick up aku...So, asalnye igt nak tumpang adik aku yg kije kt CIDB tu..tp, tiba2 my bff bgtau hubby die pun xpat  nak pick up cm biasa..pasal banjir kat area opis die...Memang KL ujan petang tu...Terus aku ckp..."xpea la..kite naik lrt aje.."..dn dalam hati kata-kata..besh gak naik lrt..lama tul xnaik lrt...almaklumlah sebelum ne ada driver..hik..hik..


 

 So, tepat jam 5.15 dengan excitednyer.. terus g usya bas Felda yg mmg disediakan untuk hantar staff ke Lrt...tunggu2 xde lak nmpk batang idung bas...so, terpakse wat muka xmalu minta tolong kawan untuk tumpangkan kami sampai LRT Damai. Kebetulan die lalu area situ...So, sampai je Lrt damai terus amik escalator..dn  terus bergegas ke kaunter...Depan kaunter ckp..."bang nak tiket ke Lrt setiawangsa satu..."Bro...tu membalas.."guna mesin kt sana..sini utk touch n go aje..."..pergh terasa tebal tembok kt muka aku ne..malu siut...ok la..terus g kaunter tgk mesin dah baru...adoi ketuk kepala sendiri...kebetulan jumpe x-officemate...tanya la die...die pun tunjuk ajar ku sifu la kt kiteorg...keluar2 tiket die..dlm bentuk token...dlm hati ckp lg..(asyik ckp lam hati he...)..wah..sudah tukar la....lalu kami terus ke arah palang nak masuk untuk amik lrt...sampai situ..ckp kt bff.."eh..nak letak mana plak token ne..selalu klu kad..ada lubang die kn.."..terasa sengal sekejap...rupe touch aje..macam kad jugak..semudah ABC.....pang..ketuk kepala lg...pas kuar...tergelak2 ngan bff...gelakkn diri sendiri la kn...cm org jakun lak rasa....huhu...



Moral of the story : Selalu-selalu la mengikuti perkembangan terkini..dan sesekali amik la peluang naik pengangkutan awam...baru la xtermalu sendiri..hehe....


 
With my bff....kak shikin...:)