Thursday, October 17, 2013

Introduce Our New Family Members

ALhamdulillah..rezeki tahun 2013...Kami dikurniakan seorang lagi ank perempuan..

#Detail my 2nd baby gurl#

Name : Nur Faiqah Tihani Bte Mohd Risham
DOB: 26 Ogos 2013
POB:Hospital PUSRAWi, Jln Tun Razak
Weight:2.92 kg

Hurm..harapnya ada lg rezeki utk dapat bb boy pulak lepas ne...usaha lagi ye...

#Ok kite tgk makna disebalik nama#

Nur - Cahaya
Faiqah - Yang benar
Tihani - Bahagia

Now Tiha dah 54 hari..dh pandai buat bunyi skit bile kita ajak borak dan pandai senyum...

Okey kite jumpe lg next entry yg lebih padat. .See Ya..

Salam Kebangkitan . .

Assalamualaikum wbt..

Haii..Hello sume...

Apa khabar uols sume..

Mesti uols igt blog ne dh terkubur d pusaranya....Ngege...Tp tidaakkk. .Tibe2 tuan tanah blog ne kembali...ala2 hantu kak limah kembali...
Dey...kak limah pulak yg kena...

Hurm...setelah sekian lama menyepi.xtau nk mulakn cmne...
Giler lama...
Last updated pun tahun 2012..
Tub..tub dh nk ujung 2013 ada entry baru...
Yeala kn...tetibe windula kt blog tempat meluahkn seribu perasaan suka dn duka...

Okey la...Aku cube updated jugak la..Nak tengok by phone ne mudh or tidak...

See ya...

Saturday, October 13, 2012

Halu........

Assalamualaikum w.b.t ...
 
Sunyi sepi lak blog shazack ne..Actually kebizian skit la 2 - 3 bulan ne...Pasal biasa updated pagi2 kt opez b4 opez hour start..yea la tu kn..padahal xde idea...Apa2pun korang tengok aku menulis lg ne...makna kata aku masih sihat lagi...
 
Alhamdulillah..aku sentiasa bersyukur atas..
nikmat kebahagiaan...mak ayah..adik2..suami..dan anak yg sentiasa menyayangi diri ini..
nikmat kesihatan yg baik..alhamdulillah jarang demam..boleh kira la demam dlm setahun..rasa tahun ne xigt last demam bile...
nikmat kerjaya yg baik..
dan segala yg aku miliki dlm hidup ini selama ini...
 
Syukur alhamdulillah...
 
Hurm...korang mesti rindu nak tengok kami eh..Meh tengok wajah kami terbaru lagi hangat di pasaran..huhuhu...
 
 
 
Photo: On d way g family day anaesthesia um
 
Sekian dulu untuk petang ini..Tunggu entry yg lebih padat selepas ini.....

Tuesday, August 14, 2012

Salam Hari Rabu . .

Assalamualaikum...

Jom kite ke pekan Rabu..
Ku ucapkan Selamat Hari Rabu...

Diam xdiam..xberapa lama lg kite nak raya kn...Pastik kite akan merindui Ramadhan lagi..Harapnye berpeluang untuk berjumpe Ramadhan yg akan datang..So, korang tahun ne raya mana?aku thn ne turn muar la...then raya kedua dn ketiga beraya di rembau jap..dn balik semula ke muar...So, aku doakn korang selamat pulang dan balik dengan selamat...Mia puwn sonok nak raya...dengar lagu raya je nyanyi..cm paham jek...


  

Sunday, July 29, 2012

Salam Ramadhan 1433H

Assalamualaikum w.b.t . .

Sunyi je shazacks.blogspot bulan2 posa ne eh...Tak de cete...Tak de gambar ke bulan2 posa ne...Actually bulan posa ne tiap2 tenghari ada tadarus Al-Quran kt opez ne....aku xlah pandai ngaji...tp,aku ada keinginan nak mencuba dan memperbaiki bacaan ku.....actually tiap2 tahun aktiviti tadarus al-Quran ini dijalankan kat FELDA..tp, tahun ne tergerak hati ne joint...Alhamdulillah...

Kadang terpikir sampai bile nak macamne..Sekurang-kurangnye ada perubahan yg aku buat untuk diri...InsyaAllah...cube berubah kepada yang baik kepada yang lebih baik..Selain itu kekangan kije yag banyak buat aktivit blog aku terbatas..kadang2 teringat dn windu sgt kt my blog ne....

So, sempena bulan yang mulia ne nak ucapkan Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua umat islam dan jom kite share antara amalan-amalan di bulan Ramadhan yang boleh kite lakukan bersama-sama..

Amalan-amalan di bulan Ramadhan

1) Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
2) Menempah pakaian untuk Ramadhan
3) Niat puasa sebulan pd permulaan Ramadhan
4) Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya
dapat bangun malam
5) Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)
6) Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)
7) Solat berjemaah setiap waktu Solat jemaah di masjid/surau
9) Amalkan Qiyamulail walaupun pendek
10) Sahur diwaktu akhir
11) Sahur – utk mengelakkan makanan tidak hadam elakkan makanan
pedas dan tutup sahur dengan air susu
12) Mandi Janabat sebelum Imsak
13) Kurangkan tidur
14) Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)
15) Tunaikan Solat Dhuha
16) Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)
17) Tunaikan solat Rawatib
18) Jaga pacaindera
19) Elakkan gosok gigi pd waktu petang
20) hadiri majlis ilmu
21) Buat baik pd ibubapa
22) Isteri hendaklah taat pd suami
23) Banyakkan bersedekah
24) Berbuka dgn 3 biji kurma dan air yg belum dipanaskan oleh api
25) Berbuka bersama org tua
26) Jemput tetamu berbuka
27) Kurangkan berat badan
28) Banyakkan i’tikaf di masjid (lelaki sahaja)
29) Baiki hubungan suami isteri
30) Baiki hubungan jiran
32) Elakkan berbelanja berlebihan
33) Kuatkan kesabaran
34) Banyakkan selawat,istighfar,bertasbih
35) Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)
36) Mengejut anak dan isteri di mlm Lailatul Qadar
37) Elakkan menonton TV yg mengandungi nafsu
38) Elakkan mendengar radio berunsur hiburan
39) Berdoa dgn nada lembut dan merayu
40) Jauhkan bercumbu dgn suami/isteri
41) Mendoakan ibu bapa samaada hidup atau yg meninggal dunia
42) Melazimkan solat waktu
43) Elakkan sebelum berbuka bersiar2 yg menjadikan pandangan liar
44) Elakkan banyak berhutang
45) Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak
bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang
46) Tunaikan zakat fitrah

Friday, July 13, 2012

Yeay..yeay..

Yeay..yeay..sok mama papa cuti..leh bwk Mia jalan2...
Selamat bercuti semua....!!

Monday, July 2, 2012

Mia sayang mama!!

Sesekali Mia suka cium aku...Spontan lak tu die buat...Seronok sangat rasa..Rasa cm diri ini dihargai...

Mama sayang Mia sangat2 tau.....